Roolipelaaminen

Kohteesta Valtakausi

Valtakauden nykyinen vuosi

Valtakaudessa eletään vuotta 1643. Vuorokaudet, kuukaudet, ynnä muut sellaiset menevät oikean elämän ajan mukana. Kun vuosi vaihtuu, vaihtuu myös vuosi Valtakaudessa.

Oikean elämän vuosi Valtakauden vuosi
2019 1640
2020 1641
2021 1642
2022 1643
n n-379

Roolipelaaminen – RPG

Valtakaudessa pelataan erilaisia rooleja hahmon työn, yhteiskunnallisen aseman, luonteen ja kotipaikkaan liittyvän kulttuurin kautta. Tämän lisäksi vaikuttavia tekijöitä voivat olla myös koulutus ja uskonto, filosofia ja erilaiset omaan hahmoon vaikuttavat muut tekijät. Hahmon roolipelaaminen on siten monimuotoinen asia. Koska kaikilla on erilaisia rooleja, joiden mielenkiinnonkohteet ja päämäärät eroavat kannattaa joskus käytännön järjellä miettiä omia tekemisiään. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos roolipelaa haitallista roolia, kannattaa miettiä kuinka paljon eri ihmisille siitä koituu vahinkoa. Jos vahingon määrä ei mitenkään oikeuta roolia niin kannattaa miettiä valintojaan uudestaan. Samassa suhteessa on tärkeää että ihmiset pelaavat roolejaan kohtuullisen vapaasti serverin sääntöjen ja tietyssä mielessä valtakuntien lakien puitteissa.

Roolipelatessa voi myös käyttää wikiä roolipelin apuna. Suurta määrää asioiden tiedotusta ei voi tapahtua aina pelin sisäisesti, minkä vuoksi wiki on olemassa. Nämä ovat esimerkiksi liikeyritysten ja valtakuntien pitkät taustatarinat, roolihahmojen ja sukujen tarinat. Näistä esimerkkeinä wikin etusivun yhteiskunnalliset linkit.

Mitä on hyvä RPG

Hyvällä roolipelaamisella voi olla monia tunnusmerkkejä, mutta keskeisintä siinä on hyvä yhteispeli ja se että erilaisia rooleja sallitaan. Hyvän roolipelin sääntöjä voi listata seuraavilla aiheilla:

-Salli toisten roolisuoritukset

Jos jonkun toisen rooli ei ole suoraan sinulta pois, ei kannata suoraan kieltää sitä tai ruveta urputtamaan siitä :mitä toinen tekee. Ota asioista selvää ja kerro sitten jos jokin on pielessä.

-Älä pakota huonoa päivääsi muille. Huonoista kokemuksista voi puhua ja kannattaakin, mutta ei kannata ruveta nettikiusaamaan toisia ihmisiä varsinkaan roolipeleissä jos on huono päivä. Sen sijaan mieltä parantaa varmasti se että tekee toisille jotain hyvää vaikka elämä olisi ajoittain perseestä.

-Auta toisten roolisuorituksia Mitä monimutkaisempia roolisuorituksia ihmiset tekevät serverillä, sen rikkaampi serverin RPG on kokonaisuudessa. Koska emme halua huonoa serveriä kannattaa pyrkiä mieluummin auttamaan eri roolisuorituksia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä että johtavissa asemissa ei kannata kieltää aivan kaikkea tai rajoittaa ilman mitään järkevää syytä toimintaa X. Tässä mielessä lakien tekemisessä kannattaa käyttää käytännön järkeä, mutta sen lisäksi myös ajatella tukeeko laki RPG:tä vai estääkö se sitä.

Historiallinen RPG

Koska Valtakaudella käytetään keskiaikaisia ja renessanssin alun aikakausien sekoitusta, erilaiset yhteiskunnalliset tekijät, lait, ekonomia ja ihmisarvot perustuvat historialliseen menneisyyteen. Tämä menneisyys eroaa nykyisestä demokraattisesta maailmasta siten, että Valtakaudessa on valtakunnissa säätyjärjestelmiä, erityisoikeuksia, aatelistoa, sekä muita toimijoita jotka eivät toimi mitenkään demokraattisesti. Tästä huolimatta serverillä ei vallitse ylenmääräisen typeryyden valtakunta vaan kaikille ahkerille ja järkeville ihmisille löytyy kyllä töitä joskus varsin korkeallakin yhteiskuntien hierarkiassa.

Hierarkiat eivät ole pelkästään simputtamista tai pomottamista vaan kyse on myös tasapainosta, kuten historiallisesti, mikäli jokin johtaja toimi huonosti alaiset saattoivat muuttaa muualle. Samalla tavalla Valtakaudessa tasapaino hyvän roolipelin, ihmisten motivaation, sekä historiallisen roolipelin välillä on tasapaino, joka näkyy serverin pelattavuudessa. Historiallisten esimerkkien käyttöönottoa roolipelaamisessa voi miettiä esimerkiksi näillä tavoilla.


Helppo tapa

Helpon tapa on lukea historian koulukirjoja tai muuta vastaavaa yleishistoriallista kirjallisuutta kun olet ideoimassa jotain uutta. Helpompi tapa on myös katsoa videoita erilaisista aikakausista tai asiaan liittyvästä historiasta. Nämä voivat olla esimerkiksi työnimikkeiden historiaa, lakien ja kulttuurin historiaa, säätykäytänteitä tai muita erikoisia tapoja, joilla on ollut ihmiskunnan historiassa paikkansa. Kaikkea tätä voi käyttää roolipelaamisen apuna Valtakaudessa. Esimerkiksi tällä kanavalla voi katsoa helposti erilaisia lyhyitä historiallisia selityksiä. Sotimisen logiikan, sekä keskiaikaiseen rakentamiseen liittyen aihioita voi katsoa täältä.


Vaikea tapa

Jos olet esimerkiksi työstämässä lakijärjestelmää tai tekemässä monimutkaisia vaikeita päätöksiä on suositeltavaa tehdä asia vaikeimman kautta. Historiasta voi etsiä autenttisia näkökulmia, joilla voi parantaa tekemisien sisältöä roolipelin kannalta. Monet asiat yhteiskunnassa ovat sen verran monimutkaisia että toisia servereitä kopioimalla tai pelkillä luonnosteluilla ei välttämättä pääse parhaaseen lopputulokseen. Jos haluaa mennä helppoa tapaa pidemmälle roolipelinsä miettimisessä, voi käyttää esimerkiksi aiheesta kertovia historiantutkimuksia, sekä luentoja. Näillä ei ainoastaan saa uusia ideoita RPG kannalta, vaan niiden sisällä on myös kunkin aihepiirin rajoitteita. Esimerkiksi pankeilla, verotuksella, lainsäädännöllä, kuninkaan vallalla ja monilla muilla monimutkaisilla aiheilla oli omanlaiset rajansa perustuen eri maiden sosioekonomisiin eroihin (eli talous, kulttuuri, maan sosiaaliset olot ja politiikka vaikuttivat yhdessä asioiden tilaan).